Horgászrend

Érvényes: 2022 február 6 -tól az egyesület tulajdonában lévő Kutasi Horgásztóra

Kivonat a helyi horgászrendben szereplő egyedi, a Kutasi Horgásztóra alkalmazandó általános szabályozási előírásokról

A horgász a horgászat megkezdése előtt köteles megismerni és a horgászat során betartani a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII.29.) VM rendelet (Vhr.) rendelkezéseit. A horgászat gyakorlásának alapvető feltételei közé tartozik az érvényes horgászokmányok megléte és azok a horgászhelyen történő mindenkori biztosítása.

A horgászokmányok közül a helyi horgászrend hatálya alá tartozó területi jegy vásárlásával a horgász polgárjogi szerződést is köt a jegy kiadójával, s ennek keretében hozzájárul adatai hatályos jogszabályoknak megfelelő, célhoz kötött kezeléséhez,valamint az Országos Horgászrend és a helyi horgászrend szabályait, elismeri, azokat köteles betartani.

A horgász a horgászat kezdete előtt jogosult területi jegyen szereplő vízterület, vízterületek aktuális horgászati információinak megismerésére is. Az információszolgáltatás horgászszervezet által meghatározott és közzétett módon, illetve eseti halőri tájékoztatás útján valósulhat meg.

Az általános parti horgászatra engedélyezett szakaszokon - helyfoglalásra, foglalt helyre vonatkozó külön halgazdálkodási hasznosítói előírás hiányában - az érkezés sorrendjében bármely szabad hely elfoglalható. A külön nem kijelölt horgászhelyek közötti legkisebb előírt távolság - a szomszédokkal történő előzetes megegyezés hiányában - 5 méter. Foglalt hely horgász általi létesítése közterületen tilos, a kiépített horgászállásokat bárki használhatja, de a tulajdonosnak elsőbbségi joga van.

A vízminőség védelme érdekében a tóba a csali, etetőanyag behordása, tilos, ugyanezen okból a vízből való horgászat sem megengedett. Etetőhajó használata csak tagoknak külön engedélyezés alapján.

Helyi szabályozás, hogy a tó déli völgyzárógátján, zsilip melletti részen a horgászat nem folytatható. A tavon, a be ill. kifolyópatakokban fürödni, a vízbe tartózkodni tilos.

Tavunkra Felnőtt éves, napi , ifjúsági éves, napi, gyermek éves és napi területi engedély váltható.

Napi területi engedély két fajta létezik, a normál napijegy 24 óra időtartamra, valamint harcsázó napijegy, ami csak harcsa horgászatra jogosít, a halfaj fogásának ill, fogásához megfelelő készség és módszer használatával a váltástól számított 24 óra időtartamra.

A méretkorlátozás alá eső halakból napijegyes horgásznak naponta 2, azaz kettő darab a megtartható mennyiség fajtól függetlenül, illetve 5 kg. egyéb hal.

A tagságon kívüli felnőtt személynek kiadott éves területi engedéllyel összesen 20 darab méretkorlátozás alá eső hal vihető el évente, naponta 5 kg. egyéb hal.

A horgászkészségek mellett az egyesületi tagsággal rendelkező horgász alkalmilag 1 db, maximum 1 m2 felületű csalihalfogó emelőhálót is használhat, kizárólag a számára a horgászathoz szükséges, 15 cm-nél nem nagyobb - fogható - csalihalak gyűjtésére.

A gyermekhorgászok csak zsinórtároló orsó nélküli spiccbottal, azon maximum 0,15 zsinórral kis horoggal méretkorlátozással nem védett halakra horgászhatnak melyekből a naponta elvihető halmennyiség 5 kg.

A tavon a tilalmi idők és méret korlátozások tekintetében az országos szabályozás alkalmazandó, az alábbiak kiegészítésével. A compó, a koi ponty védett, nem megtartható, kifogása esetén azonnal vissza kell helyezni a tóba.

Az amúr méretkorlátozással védett hal, legkisebb kifogható mérete 40 cm.

Az 5 kg. feletti vagy 60 cm . hosszúságot meghaladó ponty nem tartható meg, azonnal vissza kell helyezni.

A méretkorlátozás alá eső őshonos halakból naponta 10 kg tartható meg illetve vihető el.

Ha a horgászat során a megtartható darabszámot nem haladta meg a fogás, de már a 10 kg megtartható mennyiséget elkerülte, az utoljára fogott hal megtartható, elvihető, azt követően csak méretkorlátozással nem védett halakra lehet horgászni.

Kutas 2022. 02. 06